DJDBQ [brass quintet]

 

DJDBQ (De Jongens Driest Brass Quintet)

De Jongens Driest is een blazerstrio. Hun hechte samenwerking bestaat al zo´n 20 jaar. In die jaren tourden ze onder meer naar Rusland, Engeland, Frankrijk en Zuid-Afrika. Ze speelden op privé feesten en in concertzalen. En er waren samenwerkingen. Met een klassiek strijkkwartet uit Ierland, een volledige fanfare, Michael Vatcher, Roy Paci, C-mon en de Buena Vista Social Club. In maart 2013 volgt er een tour met Skip&Die langs het clubcircuit.

Toen De Jongens Driest voor het eerst met Michael Vatcher speelden was er een serieuze click. Bij alle vier leefde het gevoel dat hier iets bijzonders gebeurde. Het kwartet deed een aantal optredens, Radio Bremen maakte een live opname, en zo kregen we een CD. Maar er was een andere insteek nodig. Het trio is een goed geoliede machine die vaak sterker bleek dan het kwartet. Niet alleen muzikaal, maar ook waar het organisatie betrof. We hadden een ander repertoire nodig, een verdieping. In plaats van een trio met een drummer moesten we een band worden. Maar dat ging niet vanzelf.

Toen werden we uitgenodigd om een eenmalig concert met Matt Darriau te doen, en alles viel op zijn plaats. Dit kwintet beloofde een vervulling van onze zoektocht. We hadden dezelfde timing in grappen, in klagen, in eten – als in spelen. De stemmen smolten samen en de toeters klonken beter dan ooit.

De Jongens Driest is een minimaal brass-bandje, dat gelimiteerd is in harmonische kleuring en waar een groove nooit gemakkelijk is. Andere bands leunen normaal gesproken zwaar op gitaren of toetsen. Wij kunnen slechts een enkele ademgedragen noot per keer spelen.

In de harmonieën maakt Matts extra stem een wereld van verschil. In de grooves levert Michael spanning en ontspanning. De interactie met Michael en Matt neemt ons mee in een achtbaan, inclusief looping. We zijn niet langer De Jongens Driest; het kwintet vindt nieuw geluid en dynamiek.

De muziek van DJDBQ is het resultaat van de grote verscheidenheid aan inspiratie. Sommigen nemen balkan en klezmer mee (niet verwonderlijk met musici van de Amsterdam Klezmer Band en de Klezmatics in de gelederen). Sommigen brengen second line, free jazz, salsa, Afrikaanse highlife of punkrock. Er zitten experts op het gebied van groove en spanning in het kwintet. De aanpak wortelt in geïmproviseerde muziek. Onze inzet is tweede natuur.

Dus, maak je op voor een goedmoedig eclectisch concert, waar vijf stemmen je zullen belagen, absorberen, verrassen en verzetten.

 

Matt Darriau (rieten, kaval) woont in Brooklyn, en speelt met de Klezmatics en zijn eigen Paradox Trio. Michael Vatcher (slagwerk), geboren in de VS, woont in Amsterdam. Hij werkt met Michael Moore’s Available Jelly, het trio Braam – De Joode – Vatcher, en ontelbare andere improvisatoren. De Jongens Driest werken nog altijd als trio. Janfie van Strien (rieten) en Joop van der Linden (trombone) zijn voortdurend onderweg met de Amsterdam Klezmer Band. Beide componeren voor alle orkesten waarmee ze werken. Arno Bakker (sousafoon) speelt met Maison du Malheur, en is een veelgevraagde gast voor minder conventionele zaken.


 

music

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!