Fanfare CWO

De fanfare is een orkest met ongehoorde mogelijkheden, waar door componisten weinig gebruik van wordt gemaakt. Want de fanfare lijdt aan een oubollig imago. Terwijl de fanfare een unieke Nederlandse orkestvorm is.

’s Werelds kleinste fanfare De Jongens Driest brengt al jaren een originele mix van wereldwijde fanfareklanken op internationale jazzpodia.

De Jongens Driest en Gronings mooiste fanfareorkest CWO sloegen de handen ineen en verzonnen een prachtig project. Zij weten dat het fanfareorkest tot veel meer in staat is dan de traditionele muziek. Er werden nieuwe composities geschreven. Composities met de kick-ass (pardon) jazzbenadering van De Jongens Driest, met het eigen geluid van CWO. De super-Hollandse fanfare verbonden met de wereld-volksmuziek waaruit De Jongens Driest putten.

Een aantal componisten uit verschillende disciplines werd gevraagd voor dit project te schrijven. Gerard Ammerlaan begeeft zich graag op de raakvlakken van de hedendaagse gecomponeerde en actuele ge├»mproviseerde muziek. Michael Moore, winnaar van de Boy Edgar prijs, loopt al jaren mee in de voorhoede van avant-garde jazz. Oene van Geel, een van de meest gevraagde violisten en componisten van zijn generatie verlegt klassieke improvisatiegrenzen met onder andere het ZAPP strijkkwartet. Janfie van Strien en Joop van der Linden schrijven beiden stukken grenzend aan jazz en wereldmuziek – voor De Jongens Driest, voor theaterprojecten, en voor de Amsterdam Klezmer Band waarvan zij ook deel uitmaken.

Het leverde een jazzconcert met een klassiek randje op. Een ontdekkingstocht naar onze eigen volksmuziek, en naar de fanfarewortels van jazz. Fanfareorkest CWO, slagwerker Michael Vatcher en De Jongens Driest musiceren samen en afzonderlijk, en laten zo de klankkleuren van het ensemble maximaal leven. Het is een lofzang op de fanfare, een ode aan de moeder van ons Hollands blazersleven.

In 2006 en 2007 werden concerten gegeven op Festival Mundial, op de Zomerjazzfietstour (ons mooiste moderne jazz festival), op openbare feesten in een concertzaal (de Oosterpoort) en in de buitenlucht. En in het Bimhuis, Nederland’s meest toonaangevende jazzclub.

music

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!